2010. március 21.

Konfliktuskezelés

Sokan sokféleképpen igyekeznek feloldani a konfliktusaikat. Vannak, akik egyfolytában hangos vitát folytatnak egymással. Vannak, akik mindent a szőnyeg alá söpörnek, és vannak párok, akik mindkét módszert gyakorolják. Az én definícióm szerint egy konfliktus akkor van megfelelő módon kezelve, ha mind a ketten visszaálltak érzelmileg ugyanarra a szintre, ahol voltak, vagy még mélyebben ragaszkodnak egymáshoz.
Minden egyes konfliktus, amit nem megfelelő módon kezeltek, éket ver a kapcsolatba. Minden egyes konfliktus, amelyhez a végén negatív érzés kötődik, előbb-utóbb felszínre fog törni, és egy másik konfliktust fog eredményezni, vagy rossz reakciót fog erősíteni. Mindenesetre gyengíteni fogja az egymás iránti ragaszkodást.

Nézzünk meg néhány hasznos tanácsot, amelyekkel megerősíthetjük a kapcsolatainkat a konfliktusokon keresztül.
- Az első és legfontosabb tanács, amit a Bibliában találhatunk, hogy ne aludjunk el egymás iránti haraggal a szívünkben! Tudom, hogy ez nem mindig lehetséges, de lehet arra törekedni, hogy minél előbb megoldjuk a problémát!
- Néha időre van szükségünk ahhoz, hogy feldolgozzuk a saját érzéseinket. Nagy segítség a másiknak, ha ezt ilyenkor meg is mondjuk neki, és nemcsak úgy otthagyjuk őt mérgesen!
- A lehető legjobbat feltételezzük a másikról, egészen addig, amíg az ellenkezője ki nem derül!
- Jobb kérdezni, mint kitalálni, hogy a másik mit miért tett! Ez még azokra az esetekre is igaz, amikor úgy érzzük, hogy már nagyon jól tudjuk a választ.
- Ha a másik olyat tett, ami rosszul esett nekünk, akkor érdemes a saját érzéseinkről beszélni, arról, amit a másik viselkedése belőlünk kiváltott, nem pedig a másik személyét kritizálni, vagy minősíteni! (Pl. nem mindegy, hogy azt mondjuk: „nagyon agresszív vagy”, vagy azt, hogy „tegnap nagyon agresszíven viselkedtél”.)
- Ne használjuk a „te mindig”és a „te soha” kifejezéseket! Biztos nem igaz, hogy „mindig” vagy "soha". Ehelyett érdemes konkrétan megmondani, hogy mikor viselkedett bántóan.
- Nagyon fontos a megfelelő hely és a megfelelő körülmények! Ne beszéljetek meg fontos dolgokat, amikor a másik fáradt, éhes, fázik, vagy szenved valamitől fizikailag. Elég kevés olyan dolog van, ami nem várhat egy kicsit.
- Ha már sikerült mások előtt összevesznünk, akkor megpróbálhatunk előttük kibékülni is, de sokkal jobb a nézeteltéréseket négy szem közt rendezni. Ne oktassuk ki egymást mások előtt!

Konfliktust kezelni csak akkor lehet eredményesen, ha az ellentét nem kibékíthetetlen. Kibékíthetetlen ellentétek főleg az alábbi három forrásból fakadnak:

Értékrendbeli különbségek
Például az egyik fél lusta, és elfogadható számára, hogy a mások tartsák el, míg a másik számára ez elfogadhatatlan viselkedés.Egyikük számára elfogadható, hogy szeretőt tartson, a másik számara nem. Egyikük szórja a pénzt, a másik meg garasoskodó.

Személyiségbeli szélsőségek
Például az egyik fél otthonülő, a másik meg bulizós, társasági ember.

Életvitelbeli különbségek
Például az egyik számára elfogadhatatlan, ha valaki iszik, a másik meg szeret alkoholt inni. Az egyik olyan munkát szeretne, ahol sokat utazhat, míg a másik nem szeret egyedül lenni.

Ha még nem vagytok házasok, de a fenti különbségek nyilvánvalóak, akkor jobb, ha szakítotok, akkor is, ha nagy a szerelem, mert a szerelem elszállhat, de a konfliktus megmarad.

Végül, ne feledjük, hogy a konfliktus minden kapcsolat része, mivel nem láthatunk mindig mindent ugyanúgy. A kérdés az, hogy hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket? Lesznek elsőre rosszul kezelt konfliktusaink is, de ezek is megoldhatók, ha tudunk bocsánatot kérni, adni és elfogadni.

A konfliktusok és megfelelő kezelésük nem pusztán olyasmi, amit túl kell élni, hanem éppen általuk válhatunk valódi emberekké, és kapcsolataink éppen általuk mélyülhetnek el.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó post. Különösen ez a mondat tetszett: >>"Lesznek elsőre rosszul kezelt konfliktusaink is, de ezek is megoldhatók, ha tudunk bocsánatot kérni, adni és elfogadni."<< Köszönöm!

    VálaszTörlés